Luottoheti.fi on jo vuosia ollut luotonhakijoiden suosima alusta Suomessa. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden vertailla eri luottoja parhaan mahdollisen tarjouksen saamiseksi, ja moni on varmasti onnistunut säästämään pitkän pennin käyttämällä palvelua. On kuitenkin vielä paljon suomalaisia, jotka eivät ole koskaan käyttäneet internetiä luottojen hakemiseen tai eri rahoituspalveluiden kilpailuttamiseen. Tämän vuoksi päätimme arvioida, miten tehokkaasti tällainen palvelu toimii oikeasti käytännössä.

Internet on tehnyt kilpailusta läpinäkyvämpää

Internetin myötä kilpailu on lisääntynyt nopeasti lähes kaikilla toimialoilla. Internetissä kaikki on läpinäkyvää, ja palveluntarjoajan vaihtaminen käy hetkessä. Esimerkiksi nyt syksyllä sähkön hinnan kilpailutus on käynyt kuumempana kuin koskaan. Sähkön hinta on noussut jo pitkään ja ensi talvena hinnan odotetaan uusiin huippuihin. On selvää, että tällä hetkellä kuluttajan kannattaa olla tarkkana uuden sähkösopimuksen kanssa, ja sopimusten kilpailutus on enemmän kuin viisasta.

Internetin avulla on nyt helpompaa kuin koskaan vertailla myös eri rahoituslaitosten lainoja. Voisitko kuvitella, että sinun pitäisi vielä itse mennä eri pankkeihin fyysisesti ja kysyä lainavaihtoehtoja? Siihen menisi ikuisuus, eikä sinulla olisi myöskään läheskään yhtä paljon vaihtoehtoja siitä huolimatta. Näin on kuitenkin aiemmin toimittu. Aiemmin tarjotut lainat eivät myöskään aina olleet laina-ajaltaan tai summaltaan täysin vertailukelpoisia keskenään.

Internetin ansiosta asiakkaat voivat nyt vertailla eri pankkien lainatuotteita vain murto-osassa aikaisemmasta ajasta. Tämä on erityisen hyödyllistä kiireisille kuluttajille, joilla ei ehkä muuten olisi ollut lainkaan aikaa vertailla eri palveluita.

Luottojen kilpailutus yhdellä lomakkeella

Kuka tahansa vähintään 18-vuotias suomalainen voi käyttää Luottoheti.fi sivustoa ja kilpailuttaa kulutusluotot ja pikaluotot, joiden arvo vaihtelee 500 eurosta 70 000 euroon. Järjestelmä toimii niin, että asiakas valitsee maksuajan sekä lainasumman, jonka hän haluaa lainata. Maksimilaina-aika on 15 vuotta ja minimilaina-aika on yksi vuosi. Palvelu ei ole siis erikoistunut vain aivan pienempiin pikaluottoihin.

Sen jälkeen täytät lainahakemuksen. Lainahakemuksen kysymykset ovat niitä tyypillisiä, joita kysytään uutta lainaa tai luottokorttia haettaessa. Hakemukseen syötetään siis nimi, osoite, henkilötunnus, siviilisääty, asumismuoto, työsuhde sekä tieto siitä, onko sinulla jo olemassa olevia luottokortteja tai lainoja. Jos et täytä lomaketta täysin ja rehellisesti omilla tiedoillasi, lainan saaminen on hyvin vaikeaa. Ole siis rehellinen ja huolellinen täyttäessäsi hakemuksen.

Lopuksi pitää vain hyväksyä palvelun ehdot ja lähettää hakemus sähköisesti yhdellä hiiren klikkauksella. Lainatarjoukset eri pankeilta tulivat perille nopeasti, mikä onkin tärkeää silloin, kun kuluttaja hakee kulutusluottoa. Tässä vaiheessa, ennen minkään lainasopimuksen hyväksymistä, tuntui sille, että luottojen kilpailutus todellakin kannattaa.

Lainojen kilpailutus ei maksa asiakkaalle

Vaikka luottokelpoisuutesi olisikin erinomainen, lainoihin liittyy aina korkoja ja muita kuluja, minkä vuoksi niitä tulisi ottaa vain silloin, kun todella tarvitset ylimääräistä rahaa. Luottoheti.fi:n kautta tehty kilpailutus on sen sijaan täysin maksutonta, eikä siitä siis tule mitään kertakulua eikä sen käytöstä myöskään lisätä mitään lainan takaisinmaksueriin. Kulutusluottojen ja lainojen hakeminen Luottoheti.fi:stä tai muusta vastaavasta vertailupalvelusta siis kannattaa – toki ainahan lainatarjouksia voi pyytää ainakin vertailuksi myös suoraan pankeista. Mitä enemmän sinulla on keskenään vertailukelpoisia luottoja vertailtavana, sen parempi.

Jotta hakija voi hakea luottoa sivuston kautta, hänellä on oltava omat verkkopankkitunnukset. Verkkopankkitunnukset ovat välttämättömät henkilöllisyyden varmentamiseksi ja luottosopimuksen allekirjoittamiseksi. Tunnukset voivat olla mistä tahansa seuraavista pankista; Ålandsbanken, Danske Bank, Aktia, Nordea, Handelsbanken, Säästöpankki, S-Pankki ja Osuuspankki.

Palvelun keskeinen etu on, että käyttäjät voivat täyttää hakemuksen ilman minkäänlaisia velvollisuuksia – lainahakemuksen täyttäminen ei siis sido käyttäjää ottamaan lainaa sivuston kautta. Asiakas voi siis myös hylätä kaikki lainatarjoukset lopuksi ilman mitään selityksiä tai velvollisuuksia.

Luottohakemus käsitellään tapauskohtaisesti

Edullinen pikavippi on yleensä helppo saada, jos sinulla on hyvä palkka ja vähän kuluja. Ongelmallista vain on, että asiakkaat tällöin harvemmin hakevat luottoa, koska heidän rahansa riittävät muutenkin kaikkien kulujen kattamiseen. Kun ihmiset sen sijaan esimerkiksi irtisanotaan töistä tai he joutuvat muuten vaikeisiin taloudellisiin olosuhteisiin, he hakevat usein lainaa, koska eivät halua laiminlyödä velvoitteitaan.

Luottoheti.fi sivustolla hakijalla pitää olla vähintään 7200 euron vuositulot, muuten luottoa ei voi saada. Eläketulo, osinkotulot ja palkkatulot lasketaan tuloksi, mutta esimerkiksi asumistukea ei lasketa tuloksi. Lainan saamiselle on siis edellytyksiä, mutta lainan hakemista kannattaa yrittää, vaikka et olisikaan varma täytätkö kaikkia ehtoja. Jokainen luottohakemus käsitellään tapauskohtaisesti, ja päätös perustuu käytettävissä oleviin tietoihin.

Kaikki eivät saa lainaa

Osa lainahakemuksista hylätään myös Luottoheti.fi sivustolla. Esimerkiksi, kuten edellä mainittiin, hakijan vuositulojen on täytettävä 7200 euron raja, jotta hänelle voidaan myöntää luottoa. Virheellisesti täytetty hakemus on toinen yleinen syy hakemuksen hylkäämiseen. Katso siis tarkasti, mitä hakemuksessa kysytään, ja täytä se huolellisesti.

Hakijan luottotiedoissa voi olla merkintöjä, mikä on myös usein syy siihen, että lainahakemus hylätään verkossa. Jos hakemuksesi hylättiin, mutta olet varma, että olet täyttänyt sen oikein ja täytät lainavaatimukset, sinun kannattaa ehdottomasti jättää hakemus uudelleen.