Sähkön hinta pörssisähkösopimuksessa muuttuu tunneittain sähköpörssin markkinahinnan perusteella. Kustannuksen määrittää pohjoismainen sähköpörssi Nord Pool, jossa sähköntuottajat ja -ostajat kokoontuvat myymään ja ostamaan sähköä. Sähkömarkkinoiden tärkeimmät toimijat ovat sähköntuottajat tarjontapuolella sekä sähköyhtiöt ja suuret teollisuuslaitokset kysyntäpuolella.
Kaupankäynnin perustana on spot-hinta, joka määräytyy joka tunti kysynnän ja tarjonnan kehityksen mukaan. Asiakkaat voivat hyötyä paljonkin hinnoittelun vaihtelusta, koska halpaa sähköä on aina enemmän kuin kalliimpaa. Toisin sanoen sähköpörssiin perustuva hinnoittelu johtaa pitkällä aikavälillä todennäköisesti alhaisimpiin kustannuksiin sähköenergian ostajalle.
Asiakas voi hyödyntää hiljaiset tunnit
Pörssisähkön hinta määräytyy siis kysynnän ja tarjonnan mukaan, aivan kuten monilla muillakin hyödykemarkkinoilla. Sähköntuottajat tekevät Nord Poolille joka päivä tarjouksen, jossa ne ilmoittavat hinnan, jolla ne ovat valmiita myymään sähköä seuraavana päivänä. Ostajat puolestaan ilmoittavat hinnan, jolla ne ovat valmiita ostamaan sähköä. Näiden hintojen kohdatessa syntyy transaktio, ja sähkön spot-hinta määräytyy. Tämän vuoksi sähköpörssi on markkinapaikka, jossa sähköntuottajat saavat aina parhaan hinnan energiastaan ja jossa kuluttajat voivat ostaa sähköä edullisimmalla hinnalla. Sähkön lopullinen hinta asiakkaalle muodostuu spot-hinnasta, arvonlisäverosta ja sähkönmyyjän perimästä marginaalista.
Sähköpörssissä hinnat määräytyvät useiden tekijöiden perusteella. Hinta nousee joka tapauksessa aina, kun sähkön kysyntä kasvaa. Sähkö on toisaalta halvempaa silloin, kun kysyntä on vähäistä, esimerkiksi öisin. Sähkön hinta määräytyy markkinoiden lisäksi myös monien muiden tekijöiden, kuten sääolosuhteiden (esim. sade ja lämpötila), maailman taloustilanteen ja voimalaitosten käyttökatkosten mukaan.
Kenelle pörssisähkö sopii?
Kuluttajat, jotka ovat halukkaita seuraamaan sähkömarkkinoiden spot-hintoja ja voivat muuttaa sähkönkäyttöään tunti- ja päiväkohtaisten maksujen perusteella, arvostavat todennäköisesti pörssisähköä. Pörssisähköä voidaan käyttää myös kuten muitakin sähkömuotoja tiettyyn kiinteään hintaan, mutta pörssistä saatavan energian käytön edut voivat silloin hävitä tai jopa kääntyä päinvastaisiksi.
Kun sähkön markkinahinta laskee tai on jo alhaalla, pörssisähkösopimus on järkevä valinta. Pörssisähkö hinta edustaa reaaliaikaista markkinahintaa, kun taas perinteisesti hinnoitellun sähkön hinnan lasku näkyy vasta pitkän ajan kuluttua, jos ollenkaan. Jos ostat sähköä pörssistä, muista, että hinnoittelu toimii myös päinvastoin. Mikäli sähkön markkinahinta nousee jyrkästi, pörssistä sähköä ostava kuluttaja joutuu kärsimään kustannuksista voimakkaammin ja nopeammin kuin kuluttaja, joka ostaa sähköä kiinteään hintaan.
Tavallaan pörssisähkön ostaminen onkin samanlaista kuin sijoittaminen. Lyhyen aikavälin vaihtelut voivat olla dramaattisia, mutta pitkällä aikavälillä sähkön ostaminen pörssistä on yleensä kustannustehokkaampaa kuin kiinteähintainen sopimus. Kaikkiin valintoihin liittyy tietysti riskejä, eivätkä sähkömarkkinat poikkea niistä. Varmista ennen sopimuksen allekirjoittamista, että ymmärrät ehdot ja siihen liittyvät riskit.
Onko nyt hyvä siirtyä pörssisähkön käyttäjäksi?
Useat sähköyhtiöt Suomessa ovat sellaisia, jotka eivät tuota omaa sähköä vaan ostavat energiaa sähkömarkkinoilta spot-hintaan ja myyvät sitä asiakkaille. Tämä on mahdollista, koska suomalaiset ovat perinteisesti olleet kiinnostuneita pitkistä, määräaikaisista energiasopimuksista, joissa sähkön hinta on vakaa (senttiä/kWh).
Määräaikaisiin sähkösopimuksiin ei sinänsä liity ongelmia, mutta ne voivat muodostua ongelmallisiksi, jos sopimuksen voi tehdä vain silloin, kun pörssisähkön hinta on korkeimmillaan. Useimmiten näin ei kuitenkaan ole. Kiinteähintaiseen sähkösopimukseen sisältyy yleensä jonkinlainen vakuus, jolla varmistetaan, ettei sähköä myydä tappiolla. Käytännössä kaikissa tapauksissa kuluttaja maksaa tämän vakuuden. Ostaessaan pörssisähköä, kuluttaja ottaa toisaalta riskin, että markkinahinta voi heilahdella paljonkin.
Jos sähköenergian hinta laskee, pörssisähköä tarjoava yhtiö reagoi siihen ensimmäisenä, ja voit kuluttajana hyödyntää edullista sähköä välittömästi. Muiden energiasopimusten markkinaseuranta ei ole yhtä suoraa, ja saattaa kestää päiviä, ennen kuin hinnanmuutos näkyy asiakashinnoissa. Yhä useammat energiantoimittajat tarjoavat asiakkaille nykyään myös pörssisähkön hintakattopalvelua, jonka avulla asiakkaat voivat välttää tietyn summan ylittävän hinnan korotuksen. Pitkällä aikavälillä pörssisähkö on pohjoismaalaisten tutkimusten mukaan kustannustehokkain vaihtoehto kodeille.
Vesivoiman tilanne vaikuttaa hintaan
Pohjoismaiden vesitilanne ei ole monestakaan syystä parantunut merkittävästi, ja vesitase on ollut pitkään keskimääräistä huonompi. Koska sää on ollut suhteellisen viileä, tuuli heikkoa ja lämmitykseen on tarvittu lisää sähköä, vesivoimaa on käytettävä tavallista enemmän.
Pohjoismaissa myös satoi keväällä tavanomaista vähemmän, minkä vuoksi lumi suli tavanomaista hitaammin. Lämpötilan noustessa myös säiliöt kasvavat. Kohonneiden lämpötilojen ja kesän runsaampien sateiden seurauksena vedenkorkeudet voivat nousta. Pörssisähkö hinta määräytyy siis paljon myös luonnon ja säiden mukaan.
Moni haluaa ostaa nyt ympäristöystävällistä energiaa
Vihreällä sähköllä tarkoitetaan tuuli-, vesi- ja bioenergiaa, jonka alkuperä on varmennettu ja joka on viranomaisten valvonnassa. Vihreän energian alkuperän sertifiointia säännellään Suomessa lainsäädännöllä, joten voit luottaa siihen, että ostamasi energia on peräisin uusiutuvista luonnonvaroista. Vihreä energia on täysin luonnollista, hiilidioksidipäästötöntä energiaa, jonka tuotantoa seurataan täydellisesti tuotannosta aina käyttöön asti.
Vihreää energiaa koskeva sopimus on yksi tehokkaimmista tavoista tehdä pitkän aikavälin ilmastoteko. Me kaikki voimme vähentää ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja samalla vähentää hiilidioksidipäästöjä käyttämällä vihreää energiaa. Mitä suurempi on uusiutuvan energian kysyntä, sitä enemmän sitä tuotetaan. Lisääntynyt kysyntä voi vähentää hiilidioksidipäästöjä huomattavasti.
Jos tarvitset sähkölaskun maksamiseen ylimääräistä, kannattaa käydä katsomassa sivuston pikavippivertailu ja valita sieltä itsellesi sopiva laina.
Kommentoi