Asuntolainaa on tarjolla käytännössä kaikilla pankeilla sekä netistä voit kilpailuttaa asuntolainasi Etua.fi yhtiön avulla. Lainasummia on haettavissa pienemmistä summista jopa satoihin tuhansiin euroihin asti.

Asuntolaina on todella usein suhteellisen suuri ja siitä johtuen koroilla on todella suuri merkitys. Tarjolla olevissa lainatuotteissa on löydettävissä suuriakin eroja korkoprosenteissa joten tutkimen, vertaaminen ja harkinta auttaa kuluttajaa saamaan parhaan mahdollisen asuntolainan.

 

Asuntolainoista yleisestiAsuntolainojen korkovertailu kannattaa aina

Vuonna 2014 Suomalaisista 32% oli asuntolainaa jonka keskisuuruus oli 900 000 euroa.

Tilastoista selviää myös että yleisesti asunnon ostaja rahoittaa 71% asunnosta lainalla. Lainaa on tosin tarjolla monesti jopa 90% asunnon arvosta.

Helmikuussa 2021 asuntolainoilla oli keskimääräinen korko 1,37%.

Maksuaikojen pituus on ollu kasvussa ja tällähetkellä asuntolaina maksetaan pois keskimäärin 17 vuodessa.

Lainojen kustannukset vaihtelevat suuresti ja huolellisesti vertaamalla ja kilpailuttamalla tulee kalleimman ja halvimman eroksi jopa 2000 euroa, kun kyseessä on 85 000 euron laina 12 vuoden maksuajalla.

 

Miten verrata asuntolainoja?

Korkoprosentit ovat tietenkin se tärkein asia, koska niistä määrittyy lainan kustannukset mutta muitakin huomionarvoisia asioita on.

Ensinnäkin monet pankit tarjoavat erilaisia maksusuunnitelmia sekä mahdollisuuden maksuvapaisiin kuukausiin. Esimerkkinä Osuuspankin asuntolainaan voi saada jopa 12 kuukauden maksuvapaan periodin ilman kustannuksia.

Toisekseen pankeilla on tarjolla erilaisia maksuturva vaihtoehtoja. Maksuturvalla takaat sen että voit hoitaa lainan maksut vaikka jotain odottamatonta tapahtuisi henkilökohtaisessa tilanteessasi. Jos esimerkiksi työttömyys tai pahempi sairastuminen iskee niin maksuturvalla suojaat selustasi.

Asuntolaina ja siihen liittyvä asiointi myös kerryttää bonuksiasi ja todella useasti on kaikkein helpointa ja kannattavinta keskittää kaikki pankkiasiat samaan konserniin. Näin ollen saat maksimaalisen hyödyn bonuspisteistä ja muista asiakaseduista.

Voit myös lainaasi valita erilaisia maksutapoja. Yleisimmät ovat tasaerä ja muuttuva annuiteetti maksu.

Tasaerässä kuukausierä pysyy aina samankokoisena ja laina-aika vaihtelee korkojen mukaan. Tasaerään on helppo varautua koska joka kuukausi maksu on aina samankokoinen.

Muuttuva annuiteetti taas pitää laina-ajan saman mittaisena, mutta kuukausilyhennys vaihtelee korkotilanteen mukaan.

 

Miten kilpailuttaa asuntolainat?

Kilpailuttaminen on suhteellisen helppoa koska lainahakemuksen täyttö jokaisella pankilla on ilmaista eikä sido asiakasta mihinkään. On siis mahdollista jättää tarjouspyyntö kaikkiin mahdollisiin paikkoihin ja sitten verrata saamiaan tuloksia.

Jos sinua ei kiinnostä täyttää samanlaisia hakemuksia joka pankille erikseen niin voit ottaa käyttöön Etua.fi näppärän palvelun jossa koko kilpailuttamisprosessi onnistuu yhdellä hakemuksella.

Hakemus on sivustolla täysin ilmainen kuluttajalle ja se lähettää automaattisesti tarjouspyynnöt kaikille yhteistyökumppaneilleen. Verkosto on todella laaja joten saat varsin kattavan kuvan siitä millaista asuntolainaa sinulle olisi tarjolla.

Jos olet jo asuntolainaa ottanut niin Etua.fi sivustolla voit myös kilpailuttaa vanhan lainasi ja katsoa voisitko sen vaihtaa edullisempaan.

 

Ensiasunnon ostajalla enemmän vaihtoehtoja

Jos olet suunnittelemassa ensimmäisen asuntosi ostamista niin sinulla on myös vaihtoehtona ASP-laina.

ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on suunniteltu helpottamaan ensiasunnon saantia. ASP-laina on valtiontakaama lainamuoto jossa on muutamia erilaisia ehtoja.

Ensiksi sinun tulee olla hankkimassa nimenomaan ensimmäistä omaa asuntoasi. Tämä on ehdoton sääntö eikä ASP-lainaa voi saada jos jo omistaa asunnon ennestään.

Toisekseen sinun tulee ensin säästää rahaa ASP-tilille vähintään kahden vuoden ajan 150-3000 euron verran. ASP-lainaa saat kun tilillä on 10% asunnon hankintahinnasta. ASP-tilillä oleville säästöille maksetaan 1% vuosikorkoa ja se on verovapaata tuloa.

Hakijan ikärajaksi on ASP-lainassa 18-39 vuotta.

Lähes poikkeuksetta vakuudeksi riittää valtion tuki sekä uusi asunto. Asuntoa vastaan voit saada 70% lainaa asunnonhinnasta ja valtiontakauksella lainaprosentti nousee 90:een.

 

Miten harkita asuntolainan koko?

Asuntolaina on suhteellisen hankala mitoittaa. Suuri laina, jossa yleensä on todella pitkä laina-aika sekä niin monta muuttujaa matkassa että lainasumman ja maksuajan määrittely ei ole helppoa.

Onneksi kuluttajille ovat pankit tehneet useita erilaisia laskureita joita voi ja kannattaa käyttää hyväkseen.

Ensimmäiseksi kannattaa mitoittaa oma budjettisi suorittamalla tulo- menoarvio. Mietit kaikki kotitaloutesi tulot ja menot ja katsot paljonko kuukaudessa on yleisesti jäämässä säästöön.

Toiseksi tietysti pitää ratkaista se, kuinka paljon tarvitset lainaa asuntoosi ja paljonko siitä voit säästöilläsi rahoittaa.

Aiemmin mainittu tulo-menoarvio auttaa myös siinä kun mietitään maksuaikaa sekä lyhennystyyliä. Maksuajan pituus on yksi suurimmista kulujen koon ratkaisijoista joten tähän kannattaa paneutua huolella ja miettiä tarkkaan miten paljon voit kuukausittain lainaasi lyhentää.

Lainankokoon vaikuttaa myös mahdolliset vakuudet ja takaajat. Monesti asuntolainan vakuudeksi käy ostettava asunto, mutta sen lisäksi voit hankkia myös muita vakuuksia tai hakea lainaa yhteishakijan kanssa jolloin saat mahdollisesti paremman ja edullisemman lainatuotteen.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*